Selecteer pagina

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie
91 / 100

Het kan worden gebruikt om te snijden en graveren op hout, metaal, glas, plastic en duizenden andere dingen.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie


Bekijk het in actie!


 

Invoering

De tweede poging. Ik kocht jaren geleden voor het eerst een lasergraveerder van Alfawise, een die zou kunnen werken als een normale mesgraveur (als een snijder). Om het zacht uit te drukken, ik heb mezelf ermee verbrand. Nou, niet met de laser, want die flitste na het aanzetten, sindsdien geen beeld of geluid. De mesmethode werkt echter, het is goed.

Eigenlijk is mijn stel boos op deze vraag, ze houdt ervan om creatief te zijn. Ik heb de afgelopen jaren noch de tijd noch de inspiratie om zulke dingen te doen, dus ik geef toe dat het kopen van een lasergraveerder niet mijn idee was.

Natuurlijk moest ik het in elkaar zetten, ik moest het installeren, en ik moest het ervaren, en als dat gebeurde, was het redelijk om er een artikel van te maken. Dit lees je nu!


 

bijeenkomst

Zoals gebruikelijk moeten de meeste graveurs en 3D-printers van Chinese bedrijven door ons worden geassembleerd. Iedereen die zoiets in elkaar heeft gezet, zou geen probleem moeten hebben, dacht ik, al erg genoeg.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 1

De Ortur Laser Master 2 Pro bestaat uit relatief weinig componenten, er zitten geen miljoenen schroeven naast, dus in eerste instantie lijkt alles heel eenvoudig. Misschien was het omdat ik niet op YouTube naar een montagevideo zocht, maar ik de montagehandleiding uit de doos haalde en er toen voor viel.

Hier maakte ik de eerste maar niet de laatste fout.

De bijgevoegde gids benadert het onbruikbare. Het is kleurrijk en zo, maar het is nogal waardeloos om te helpen. Ik heb op geen enkele basis opgegeven, ik heb het in elkaar gezet, maar ondanks dat er nauwelijks onderdelen zijn, heeft het lang geduurd.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 2

Laten we daar beginnen, het was vanaf het begin niet eens duidelijk welke van de secties met een centimeterschaal korter of langer was, maar ook welke op de hoeken moest worden aangesloten.

Natuurlijk, een foto met normale resolutie of de al genoemde YouTube-hulp zou voldoende zijn geweest, maar ik ben een keiharde macho, niemand wil me iets uitleggen, ik los elk probleem uit spieren op.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 3

Hoe dan ook, ik ben klaar, alles is op zijn plaats. Concreet, zo ongeveer alles omdat sommige onderdelen die geen rol hebben, ook niet in de montagehandleiding zijn opgenomen. Ik heb zelfs voor mezelf geboekt dat ik ondanks alle aandacht en ervaring die ik online heb opgedaan, weer een rotzooi kocht.

Ik heb het programma op mijn notebook geïnstalleerd en ik heb de driver via USB op de notebook aangesloten, de stroom aangesloten en aangezet. Tot nu toe zo goed, de nieuwe hardware is verschenen in apparaatbeheer, het heeft de COM3-poort, het piept, dus ik ben klaar. Tenminste dat dacht ik.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 4

Ik drukte op een home-knop in het programma om het hoofd in de beginpositie te krijgen. De race begon links, toen een piep, een foutmelding. Oke. Niets aan de hand. Reset, ik begin opnieuw, foutmelding. Op dat moment begon ik na te denken over wat de rail zou laten beginnen die de kop vasthoudt, wat hem zou bewegen.

Hoewel ik de motor had aangesloten, startte hij, maar het was alsof er nog iets ontbrak. Toen viel de driftbui.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 5

Het pakket bevatte twee stukken rack-elastiekjes waar ik geen plaats voor kon vinden. Ik dacht dat ik een reserve had. Ik haalde het boekje tevoorschijn, keek of het geïnstalleerd moest worden, maar het bleek dat de beschrijving niet de installatie van de banden met nobele eenvoud omvatte, dus ik ben niet zo dom.

Nou, toen ging ik voor de computer zitten, op zoek naar een normale montagevideo.

De banden hadden natuurlijk een rol, toen ze op hun plaats werden gezet, verdween de foutmelding, de rail, de kop bewoog, alles was perfect!


 

Waarom heb ik hiervoor gekozen?

Oké, de machine werkt, laten we eens kijken waarom ik voor de Ortur Laser Master 2 Pro heb gekozen!

Ik wist zeker dat ik geen snijplotter nodig had, Alfawise was er, het zou genoeg zijn om een ​​gewone lasergraveur te zoeken. Omdat ik rundvlees niet begreep voor het ding, was het eerste aspect groot, maar goedkoop in vergelijking met de opties.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 6

Ik wilde niet dat de maat mijn liefje ervan weerhield om een ​​of ander lulding te maken. Nou, mijn expertise eindigde hier, omdat mijn vage paarse stoom niet ging over wat lasergravure was.

Ik begon te lezen, video's te kijken. Het was duidelijk dat indien mogelijk een sterke kop, een sterke laser nodig was. Het was niet ongevaarlijk om het te gebruiken, noch om indien mogelijk materiaal dikker dan 3-4 millimeter onder het hoofd te kunnen leggen.

Ook was het belangrijk om op zoveel mogelijk verschillende materialen te kunnen graveren en dat had ik al uit mijn eigen putmond bedacht, zodat naast het graveren ook het lasersnijden zou gaan als ik al iets zou kopen.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 7

Orturt werd op veel plaatsen geroemd, waaronder de Laser Master, en toen zag ik dat er al een nieuwere versie daarvan, de Master 2 Pro, beschikbaar was. Hij zag er in alle opzichten bevredigend uit. Het kan worden gebruikt om grote patronen tot 40 x 40 centimeter te maken. De kop is in hoogte verstelbaar, dus de dikte van het materiaal zal geen probleem zijn, en ik heb alleen veel gelezen over de nieuwe, verbeterde laserunit.

Het leek alsof het perfect zou worden. Ik was op zoek naar een winkel waar een kennis werkt en natuurlijk een waar een EU-magazijn voor de mot is. Toegegeven, het was iets duurder dan wanneer het uit China kwam, maar het was belangrijk dat het snel arriveerde.

Dus ik heb het gekocht.


 

Papieren formulier

Het kan in papieren vorm komen, d.w.z. fabrieksgegevens. Ik zal hier niet veel tijd aan besteden, in het volgende hoofdstuk kom ik terug op 1-2 belangrijkere functies bij het gebruik ervan.

Laser Master 2 Pro
MoederbordOLM-MAXUP-V10-moederbord met 32-bits MCU
firmwareOLF-V1.5-firmware
Veiligheids maatregelen1. Actieve positiebeveiliging
2. Detectie en beperking van de blootstellingsduur
3. Laserstraal bewaker
4. Vlamdetector
5. Noodstopknop
FramematerialenAluminium + gepoedercoat staal
motorenNEMA 17 stappenmotoren
Mechanische nauwkeurigheidY: 12,5 m X: 12,5 m
Instelbaar (Standaard: 300 pixels / inch, ongeveer 0,81 pixel nauwkeurigheid)
Graveergebied400mm * 400mm
Beschikbare lasermodules LU2-4 (2e generatie FAC, lichtopbrengst: 4500-5000 mw)
Golflengte445 ± 5 nm
FocusVaste focus, 50 mm (van koellichaam tot object)
Besturingsmodus:PWM
Vermogensverhouding:S0-S1,000
Graveersnelheid:0-10 000MM/min
Transmissiesnelheid:115200 - 921600 (Standaard: 115200)
ComputerbesturingssysteemWin XP, Win 7, Win 8, Win 10 (LaserGRBL)
Mac en Linux (LightBurn)
BesturingssoftwareLaserGRBL (gratis), LightBurn (betaalde software)
invoer formaatJPG, JPEG, PNG, BMP, SVG, enz.
Beschikbare graveermaterialenMultiplex, karton, zwart acryl, leer, roestvrij staal, aluminium, enz.
Ingangsspanning110V-220V (compatibel)
Uitgang voedingsadapter24V / 2A
Bedrijfstemperatuur:-20 ℃ -50 ℃

 

Gebruik, ervaar

Zoals ik hierboven schreef, had ik niet eens een kans om te zien wat lasergravure van bomen creëert. In video's lijken de dingen zo eenvoudig. Ik leg het te graveren materiaal onder mijn hoofd, laad de tekening, start hem en dan is het klaar. Simpel als een klap.

De eerste poging bevestigde het, want ik slaagde er meteen in om een ​​afbeelding te maken op de testschijf naast de machine. Toen keek ik naar rechts, ik keek naar links, en op de een of andere manier was het niet echt. Naast de lijnen brandde ook het hout en was de lijndikte meer dan voldoende. Dus het was er, het was goed, maar alleen voor de eerste keer.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 8

Welnu, toen begon ik serieuzer te lezen over welke boom dit allemaal ging, en toen begon ik de mogelijkheden van de machine echt te waarderen. Uiteraard, aangezien ik tot dan toe niet wist dat dit belangrijke vaardigheden waren.

Laten we daar beginnen, aangezien uit de bovenstaande beschrijving blijkt dat dit een machine met vaste focus is. Zo niet, dan moet je iets op de onderkant van de laserkop schroeven terwijl je visueel controleert of het focuspunt zo klein mogelijk is. Zo kan de hoogte van het hoofd niet (of in ieder geval niet allemaal) worden aangepast, waardoor de dikte van het materiaal dat onder het hoofd kan worden geplaatst vanaf het begin beperkt is. Oké, hier ook, maar veel minder.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 9

Focus op vaste focuskoppen moet worden aangepast met een afstandhouder die bij de machine wordt geleverd. Onnodig te zeggen dat ik niet eens heb gekeken hoe ik het moest gebruiken. Wel, ik begrijp alles, zo ben ik geboren. Of niet.

Om de een of andere reden lag het voor de hand dat de spacer tussen de kop en het te graveren materiaal moest worden geplaatst. De spacer is rond, de kop ook, gezien het ding. De gravure was natuurlijk ook niet goed. Natuurlijk heb ik de spacer niet op de juiste plaats gezet, deze had tussen het koellichaam en het te graveren materiaal moeten zitten.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 10

Dan is er nog de nauwkeurigheid. Gelukkig kun je het DPI-nummer (dot per inch) aanpassen, evenals het aantal lijnen per millimeter dat je in horizontale, band-voor-band gravure moet tekenen. Dit is goed omdat sommige tinten in de tekening kunnen worden opgenomen. Oké, er zullen geen 16 miljoen kleuren zijn, maar dat verwachten we niet van een graveur.

Zoals ik me realiseerde, is hoofdsnelheid ook belangrijk. In het geval van de Laser Master 2 was de maximale waarde nog 3000 millimeter per minuut, maar met de Pro-versie die ik kocht, kon dat oplopen tot 10 millimeter per minuut.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 11

Ik wist het niet, maar het is ook belangrijk als we graveren of snijden. Afhankelijk van het materiaal, welke snelheid goed zal zijn. Het blijkt dat je ook moet letten op de capaciteit van de laser.

Het staat standaard op 100% in het programma, maar dit is niet goed. Enerzijds zal de levensduur van de laser ook niet goed zijn, anderzijds zal het ook afhangen van het te graveren materiaal wat de ideale waarde zal zijn.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 12

Zo knipte ik voor de test een vlinder uit, werkte met ontzettend dunne lijnen en stelde ook de kop precies af. Ik verhoogde de snelheid van het hoofd, bracht het vermogen terug naar 60 procent en zette de machine op 20 passen. Dat wil zeggen, hij moest 20 keer door de linies.

Het was bijna perfect. De 20 passen waren een beetje zoals dat, maar achteraf gezien had ik liever de snelheid wat meer opgevoerd, misschien 55 procent gebruiken. Op de foto is te zien dat de dunne lijnen in ieder geval goed bewaard zijn gebleven, zelfs de kleinste cirkels zijn feilloos uitgesneden, maar mijn huidige ervaring leert ons dat het nog beter kan.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 13

Eerlijk gezegd duurde het lang om te testen zolang ik de Ortur Laser Master 2 Pro probeerde. Als ik zeker nog een gravure heb, zal het niet zo lang duren, want ik zal ervaring hebben, maar voor een week heb ik deze machine gevild zodat ik eindelijk een evalueerbare mening kon vormen.

Ik heb gegraveerd op glas, hout, aluminium, multiplex gesneden en ook geprobeerd om XPS-plaat te snijden, maar dat laatste gaat nog niet, ik zal het niet eens laten zien. Toegegeven, deze worden meestal gesneden met een verwarmingsdraad, maar ik heb nog niet opgegeven dat het je met deze machine gaat lukken.


 

Ervaar, gebruik

Nou, ik heb veel dingen beschreven in het vorige hoofdstuk, maar er zijn er meer!

We moeten een volledig onderscheid maken tussen de instellingen voor snijden en graveren. De focus bij het graveren moet bijvoorbeeld worden ingesteld op het oppervlak van het te graveren materiaal. Bij het snijden is het echter beter om dit aan te passen aan het midden van de dikte van het te snijden materiaal.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 14

Als je bijvoorbeeld uit een standaard triplex van 3 millimeter zaagt, is dat anderhalve millimeter van het tafelblad, of andersom, anderhalve millimeter onder het oppervlak van het materiaal.

Dit komt omdat de beste resultaten in focus worden behaald, maar het is niet langer gelukkig om de kop tijdens het snijden af ​​te stellen omdat de machine meerdere keren door de randen zal gaan om te worden gesneden. In dit geval is het voldoende als de kop een beetje beweegt en de snijlijn ook wegglijdt.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 15

Als we ons concentreren op het midden van het materiaal, is er voldoende marge zowel naar beneden als naar boven om de snede mooi te maken.

Het is ook erg belangrijk hoe de tekening wordt gebruikt voor het graveren. Als we ook grijstinten in de gegraveerde afbeeldingen willen opnemen, moeten we lijn voor lijn tekenen, maar als we dat niet nodig hebben, willen we gewoon mooie dunne en nauwkeurige contouren, we hebben vectortekeningen nodig.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 16

De software genaamd LaserGRBL, die naast de machine wordt aanbevolen, lost dit met één klik op, dat wil zeggen dat we zelfs van grijswaardenafbeeldingen een vectortekening kunnen maken. In verband met de software is het belangrijk om te vermelden dat Hongaars ook een van de beschikbare talen is.

Niet alleen deze software kan worden gebruikt voor de machine, maar ook voor de betaalde, veel serieuzere LightBurn. Het heeft een korte proefperiode totdat het gratis kan worden gebruikt.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 17

Het is ook belangrijk dat, hoewel het voor mij duidelijk was, de gravure niet vanaf het nulpunt door de machine wordt gestart. Dat kunnen we doen door de auto naar het startpunt te verplaatsen, maar dit is belangrijk als we willen profiteren van de maximale afmeting die gegraveerd moet worden.

In andere gevallen, voor kleinere materialen en tekeningen, kunnen we de auto, het hoofd, handmatig verplaatsen en waar we duwen is het nulpunt aan het begin van de tekening.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 18

Als je wilt knippen, gebruik dan altijd een vectortekening. In dit geval volgt de kop de te snijden lijnen en snijdt het materiaal gelijkmatig en mooi. Als je kiest voor seriële of lijn-voor-lijn mapping bij het snijden, zal de snede niet mooi zijn omdat aan de randen, wanneer de kop terugkaatst, deze een fractie van een seconde stopt en de laser het materiaal verbrandt.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 19

Het is meestal goed om niet glad op het tafelblad te graveren, maar om wat extra materiaal onder de machine of in ieder geval onder het werkmateriaal te leggen om de tafel niet uit elkaar te laten branden. Dit wordt het meest aanbevolen in de vroege dagen. Ik heb hiervoor een hardere laminaatvloer gebruikt. Ik brak 2-3 resterende stukken samen, dit werd de wasmachine.

Als u ervaren bent of nog een wasmachine nodig heeft, zelfs in twee gevallen. Er kunnen er meer zijn, maar tot nu toe heb ik deze twee gezien.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 20

Een daarvan is natuurlijk snijden. Totdat je dingen ervaart, weet je niet hoeveel passen, dat wil zeggen, hoeveel omwentelingen de laser nodig heeft om door het materiaal te snijden. U kunt dit niet meteen controleren, omdat u de te snijden schijf niet kunt nemen om te zien of deze door de laser is gesneden. Je kunt het nauwkeuriger nemen, maar je zet het geen millimeter precies terug, dat is zeker.

Dus in dat geval is het beter om meer passen in te stellen, en het kan geen kwaad als je het tafelblad niet snijdt als je er te veel hebt gezet.

De andere is gravure op glas. Ik heb het niet eens goed gedaan. Het resultaat laat zien dat het echt gaat lukken, maar ik moet er nog even mee experimenteren om het echt mooi te maken.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 21

Het punt is echter niet dit, maar dat de laser door het glas zal gaan en ook het oppervlak eronder zal verbranden. Het is oké als het niet het tafelblad is.

Als je glas hebt. Ik wil de glazen spinner voor de machine nog niet kopen omdat ik niet zeker weet of we hem nodig zullen hebben. Het is echter al goed dat er zoiets bestaat!

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 22

Wat is een glasdraaier? Nou ja, een gemotoriseerde constructie waarop bijvoorbeeld glazen en wijnflessen kunnen worden geplaatst. Als we dit gebruiken, draait de machine de fles of het glas mooi, langzaam onder de kop rond, zodat we ook mooie "gravures" kunnen maken op een gebogen glasoppervlak.

Er zijn ook enkele veiligheidsvoorzieningen in de machine ingebouwd. Het eerste waar u op moet letten, is de noodstopknop. We hoeven er alleen maar op te klikken en het werk stopt. Het kan worden vrijgegeven door rotatie.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 23

Daarnaast is er een sensorbrand, maar de machine wordt ook uitgeschakeld als je per ongeluk op de computer drukt of de verbinding verbreekt.

Tegen het einde zijn er nog twee goede adviezen, of om zo te zeggen, een regel die moet worden gevolgd. Het is geen toeval dat Ortur naast zijn graveurs ook een gesloten kist maakt, iets wat we op een extractor kunnen bevestigen.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 24

Wanneer je hout graveert of snijdt, komt er alleen rook vrij. Als je triplex maakt, hangt de lijmdamp al in de lucht en als je met plastic werkt, is dat alles kankerverwekkend. Het komt er dus op neer: gebruik de machine alleen in een goed geventileerde ruimte als u dit ook onder een afdak kunt doen. Als u binnenshuis wordt geventileerd, of toch, alleen om uw eigen gezondheid te beschermen!

Het tweede belangrijke ding is om een ​​bril te DRAGEN! Het wordt niet per ongeluk aan de machine toegevoegd, het laserlicht kan het hoornvlies beschadigen, in extreme gevallen kan het ook blindheid veroorzaken. Ook bij een bril is het niet aan te raden om het werkproces langdurig te monitoren. Kijk ernaar, bekijk het en laat het werken!


 

overzicht

De carrière van de Ortur Laser Master 2 Pro begon niet goed voor mij, de kwellingen van de montage waren versleten. Ik merk op dat dit grotendeels te wijten is aan mijn eigen domheid. Wees geen lama's, zoek op YouTube naar een goede kleine montagevideo, het wordt een makkie.

Door de montage-instructies heeft het bedrijf echter een enorm zwart punt.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 25

Zoals het artikel laat zien, is lasergraveren niet zo'n gemakkelijke taak. Het feit dat je een goede machine moet toevoegen. Voor mij heb ik, half per ongeluk, goed kunnen doen. Ik merk dat dit voor het grootste deel echt mijn geluk was, omdat ik me pas tijdens het gebruik de essentie en voordelen van veel mogelijkheden realiseerde.

Het punt is dat dit geen Alfawise is, Ortur is bekend en erkend bij de graveerbedrijven, dus daarom is het de moeite waard om te kiezen. (ja, en omdat ik er meteen een andere firmware voor heb gevonden, dus vermoedelijk zal de functionaliteit ook de bugs oplossen).

Voorlopig heb ik geen idee wat voor creaties er gemaakt gaan worden, aangezien ik schreef dat ik de machine niet voor mezelf heb gekocht. Het is natuurlijk logisch dat mijn verbeelding werd geschokt tijdens het experimenteren, dus ik ben er bijvoorbeeld bijna zeker van dat ik wat interessantere 3D-puzzels zal maken, en ik zal ook unieke puzzelspellen voor mijn zonen uitknippen.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 26

Dus ik heb niet eens de gravure die ik echt leuk vind, maar de mogelijkheid om te lasersnijden. Het enige wat ik moet doen is op zoek naar een goedkope 3mm-plaat.

Ik weet dat mijn echtpaar graag ornamenten aan de muur zou willen maken, op hout zou willen graveren, een kerstboomversiering zou willen maken en het is vrijwel zeker dat er in de nabije toekomst een aantal sierlijke doosjes voor geschenkdooswijnen zullen worden gemaakt. Het gebruik wordt dus alleen gehinderd door onze verbeeldingskracht.

Uiteindelijk de prijs. De Ortur Laser Master 2 Pro is niet een van de goedkopere machines, wat gezien zijn expertise geen wonder is. Natuurlijk is de prijs slechts relatief, aangezien ik de oudere Laser Master 2 in Hongarije vond voor een prijs van meer dan 130 duizend forint, vergeleken met de Ortur Laser Master 2 Pro-coupon, die voor minder dan 120 in een EU-magazijn kan worden gekocht duizend forinten.

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 27

Uiteraard zijn er ook goedkopere structuren, dus smaken en klappen op wie welke beslist. Ik gaf er de voorkeur aan er een beetje voor te verzamelen en de serieuzere te kopen, zodat we later niet weinig kennis zouden voelen. Dat wil zeggen, niet uit de maanden groeien.

Als je het leuk vindt, gebruik dan de couponcode MA2PRO op de onderstaande link en wanneer je het in de winkelwagen plaatst, controleer je of de zending begint vanuit de EU (vanuit EU), zodat het snel bij je aankomt.

Koop hier:

Ortur Laser Master 2 Pro lasergraveerder

 

Als bestellen vanuit een Chinees magazijn geen probleem is, kun je naast de automaat ook cadeaus ontvangen met een andere optie hier:

 

Ortur Laser Master 2 Pro + geschenken

 

Gerelateerde onderwerpen:

QIDI TECH i-MATES 3D-printer - het instrument

We hebben het geprobeerd - Creality Ender 3, een coole 3D-printer voor de prijs van een betere inkjet

Leren is belangrijk met een goedkope 3D-printer, niet alleen voor kinderen

Ortur Laser Master 2 Pro - Ben Kenobi wordt geel van jaloezie 28

Over de auteur

s3nki

Eigenaar van de HOC.hu-website. Hij is de auteur van honderden artikelen en duizenden nieuws. Naast verschillende online interfaces heeft hij geschreven voor Chip Magazine en ook voor de PC Guru. Hij heeft een tijd een eigen pc-shop gehad, heeft naast de journalistiek jarenlang gewerkt als winkelmanager, servicemanager, systeembeheerder.